Tweede bijeenkomst Aniridie België

Op zaterdag 4 juli 2015 vond in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) de tweede bijeenkomst van Aniridie België plaats. De presentaties zijn nu online beschikbaar.

Joeri en Didier, initiatiefnemers van Aniridie België, begonnen met een korte inleiding waarin Aniridie België werd gesitueerd en haar doelstellingen nog eens samengevat.

Daarna volgde een korte voorstelling van alle aanwezigen. Zowel jonge als wat oudere patiënten of hun familie waren aanwezig; ook is er een mix van sporadische als familiale aniridie. Op dit moment bereikt Aniridie België een 14-tal families en een 18-tal patiënten. Vanuit het UZA waren Prof. Marie-José Tassignon, Prof. Nadia Zakaria en Dr. Steffi Matthyssen aanwezig.

In haar presentatie gaf Prof. Tassignon enerzijds wat duiding bij de evolutie in België met betrekking tot zeldzame ziekten en anderzijds een overzicht van behandelingswijzen en onderzoeksactiviteiten relevant voor aniridie. Het UZA heeft aniridie als een van haar speerpunten geplaatst voor haar expertise in zeldzame ziekten.

De uitgebreide lezing van Prof. Zakaria gaf een diepgaand inzicht in het lopende onderzoek naar behandeling van de cornea en in het bijzonder de limbale stamcel transplantatie. Aansluitend gaf Dr. Matthyssen een kort overzicht van haar doctoraatsonderzoek naar het 3D-printen van de cornea.

Na de middag werd de vergadering afgesloten met een open discussie rond de werking van Aniridie België en de openstaande actiepunten.

Alle presentaties zijn online beschikbaar: